ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Posted by biohealth 14/10/2018 0 Comment(s) Συνταγές μαγειρικής,

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ
Απολαύστε το κυριακάτικο γλυκό σας που είναι μια εύκολη συνταγή για όλη την οικογένεια.
Υλικά:                                                                                                                                     

  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό ΟΛΑ ΒΙΟ
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο βιολογικό
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη καρύδας ΟΛΑ ΒΙΟ
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 50γρ σταφίδα μαύρη κορινθιακή ΟΛΑ ΒΙΟ
  • 50γρ κουκουνάρι ή λευκά αμύγδαλα ΟΛΑ ΒΙΟ
  • 2 ξυλάκια κανέλα κευλάνης ΟΛΑ ΒΙΟ

Συνταγή:                                                                                                                
 Διαδικασία Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει, γιατί ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 10 - 12 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα.
Παράλληλα βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη καρύδας, το νερό και τις κανέλες. Δεν μας νοιάζει να φτιάξουμε σιρόπι, αλλά να λιώσει η ζάχαρη και να βγουν τα αρώματα της κανέλας.
Οταν καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε κουκουνάρι και σταφίδες και ρίχνουμε το καυτό μείγμα ζάχαρης καρύδας, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε, καπακώνουμε και αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι ο χαλβάς να κοχλάσει και να σωθούν τα υγρά.
Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.
Συμβουλές
Αν αφήσουμε το λάδι να κάψει, ο χαλβάς θα μυρίζει έντονα. 
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο ή να βάλουμε μισή ποσότητα από το ένα και μισή από το άλλο. Ετσι, ο χαλβάς γίνεται πιο ελαφρύς.
Το συνεχές ανακάτεμα στο καβούρδισμα είναι απαραίτητο, γιατί το σιμιγδάλι αρπάζει εύκολα. Σκοπός είναι να ψηθεί σιγά-σιγά, όχι να καεί.
Αν θέλουμε να προσθέσουμε σταφίδες, αφαιρούμε 1-2 κουταλιές από τη ζάχαρη, για να μη διακινδυνεύουμε το αποτέλεσμα να παραείναι γλυκό.