ΚΡΙΘΑΡΙ ΒΙΟ 500ΓΡ

ΚΡΙΘΑΡΙ ΒΙΟ 500ΓΡ Δημητριακά

Συνταγή για ελληνική σαλάτα με κριθάρι
Συστατικά
⦁    2 1/4 του φλιτζανιού νερό 
⦁    3/4 του φλιτζανιού κριθάρι ΟΛΑ ΒΙΟ 
⦁    1 1/2 κ.γ. ξίσμα λεμονιού 
⦁    Το χυμό από 1/2 λεμόνι 
⦁    2 κ.σ. ελαιόλαδο 
⦁    1/2 κ.γ. μουστάρδα Dijon 
⦁    1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
⦁    1 μέτριο ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο 
⦁    Αλάτι, πιπέρι 
⦁    10 ελιές Καλαμών κομμένες στη μέση 
⦁    1 κονσέρβα φασόλια κανελίνι πλυμένα και στραγγισμένα 
⦁    1/3 του φλιτζανιού τριμμένο καρύδι ΟΛΑ ΒΙΟ

Τρόπος μαγειρέματος
1.    Βάλε το νερό να βράσει και πρόσθεσε το κριθάρι. Σκέπασε και χαμήλωσε τη φωτιά να σιγοβράσει το κριθάρι για 25 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσει και να πιει τα υγρά
2.    Άφησε το κριθάρι να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου
3.    Ανέμειξε το ξύσμα με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα σε ένα μπολ. Χτύπησε καλά να γίνουν ένα σώμα
4.    Βάλε σε μια μεγάλη σαλατιέρα το κριθάρι, και όλα σου τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα καρύδια.
5.    Ανακάτεψε ελαφρά. Περίχυσε με το μείγμα λεμονιού, αλατοπιπέρωσε και σκέπασε το μπολ
6.    Άφησε στο ψυγείο για 30 λεπτά περίπου. Πριν σερβίρεις γάρνιρε με τα καρύδια

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Βιολογικό Προϊόν
Χώρα ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διατροφικά στοιχεία ανά 100γρ. Ενέργεια: 1415kj/337kcal - Λίπη: 2,1g εκ των οποίων κορεσμένα: 0gr - Υδατάνθρακες: 63,3g εκ των οποίων σάκχαρα: 0g - Φ. Ίνες: 8,7g - Πρωτεΐνες: 11,2g - Αλάτι: 0g
ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
Βάρος Τεμαχίου 500gr
Bar-Code 5204217901036

Το κριθάρι αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής πολλών αρχαίων λαών με ιστορία 10000 ετών πολύ γνωστό και στην αρχαία Ελλάδα .Το συναντάμε στην διατροφή μας μέσω της χρήσης του στο ψωμί ή σαν ρόφημα (μπύρα).
Το κριθάρι είναι τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. 1 φλιτζάνι βρασμένου κριθαριού περιέχει 193 θερμίδες , 44 γρ. υδατάνθρακα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, 4 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ. λίπους και 6 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει πολύ καλή ποσότητα νιασίνης (ή αλλιώς βιταμίνης Β3), βιταμίνης Ε υπό την μορφή τοκοτριενολών, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο αλλά και πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες τις λιγνάνες. 
Αυτή η πλούσια διατροφική του αξία, το καθιστά ένα πολύτιμο δημητριακό  για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου η διατροφή του οποίου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από επεξεργασμένες τροφές, χαμηλής διατροφικής αξίας.
Ανεκτίμητες οι φυτικές ίνες του κριθαριού
Το κριθάρι είναι μια εξαιρετική πηγή τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες εξασφαλίζοντας την καλή υγεία του εντέρου αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα οι φυτικές του ίνες:

  • βοηθούν στην καλή και τακτική κινητικότητα του εντέρου, αποτελώντας έτσι μία τροφή κατά της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων 
  • βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης στο έντερο, συντελώντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ 
  • διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο κορεσμού το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης και άρα στην απώλεια κιλών αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας 
  • μειώνουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Φιλικά βακτήρια του παχέος εντέρου ζυμώνουν τις φυτικές ίνες, παράγοντας μία ουσία το βουτυρικό οξύ, η παρουσία του οποίου στο έντερο αποτρέπει το σχηματισμό και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων 
  • μειώνουν τα επίπεδά της χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στις β-γλυκάνες των φυτικών ινών οι οποίες πιθανότατα αποτρέπουν την επαναπορρόφηση των χολικών οξέων στο έντερο, αναγκάζοντας το συκώτι να φτιάξει νέα, χρησιμοποιώντας χοληστερόλη του πλάσματος 
  • η τακτική κατανάλωση φυτικών ινών συντελεί στην μείωση της υπέρτασης.


  • Κατασκευαστής: OLA-BIO
  • Κωδικός Προϊόντος: ΒΙΟ003
  • Χώρα :Γερμανία
  • Βάρος Τεμαχίου:500gr

Ετικέτες: κριθαρι